La Ginesta library, Begues

The new cultural equipment of Begues, a village in the surroundings of Barcelona, has been designed by Calderón Folch Sarsanedas architecture studio as a 3-in-1 which emphasizes the wonderful landscape values of the site.

2 biblioteca la ginesta

A building with three different purposes: a theatre for 350 audients, a 1.260m2 public library (La Ginesta) and a community centre (El Roure), hosts a great amount of different activities and services.

A big old oak which had to be preserved gives the name to the building (Roure is oak in Catalan). The site, with a rather triangular shape, is a shore of the stream meander with the tree as a landmark, and it works as an advantage for the interiors, gaining continuous natural light.

3 biblioteca la ginesta

This is the highlight of the library, oriented to extract maximum advantage to light to make it the most comfortable for the users. To equip it Green chairs designed by Javier Mariscal have been used, and also Riga waste bins and Hulot coat stands designed by Joan Gaspar.

4 biblioteca la ginesta

5 biblioteca la ginesta

El Roure has been nominee to Mies van der Rohe Award 2015.

Photography: Meritxell Arjalaguer, Calderon Folch Sarsanedas

Sant Gervasi Joan Maragall library, by BCQ Arquitectura Barcelona

The new library of Sant Gervasi-La Bonanova neighbourhood in Barcelona is placed in the building which occupies the garden of Vil·la Florida Civic Center, partially buried to maintain the identity of the project.

The project by Baena Casamor Arquitectes has been named Garden of Light, and it is shaped by “light and silence patios” and “books and knowledge patios”.

The first, surrounded by glass, light and ventilate the interior while isolating the library from the street. The second, solid prisms filled with books, are part of the supporting structure of the library.

Among the courtyards and the volumes, indoor reading and work spaces are articulated. Areas that should be small, seeking to provide a comfortable feeling of domesticity to their users.

The interior is solved easily with little textures; ceiling, floor, furniture and walls are white in general, while the face that hide concrete retaining walls and structures of the building are covered with clay tiles. This porous material, sound absorbent and warm, reminds us that it is a half-buried building carved into the earth.

mobles 114 participates with PEY office table system with integrated lighting and some contract furniture such as Riga waste bin.

More about the project at the web mobles 114.