Escola Primària i Secundària Alexander Langer, a Bolzano.

El nou Centre Alexander Langer al barri de Firmian, a la ciutat italiana de Bolzano, reuneix una escola, un escola bressol  i la biblioteca municipal del districte de Don Bosco, i s’ha convertit des de la seva inauguració en un exemple d’integració on l’italià i l’alemany tenen la mateixa importància.

L’històric líder verd Alexander Langer, defensor de la integració, la convivència i el diàleg entre els grups lingüístics del Tirol, suposa el nom més que adequat per a un projecte escolar i municipal implementat en un barri en expansió on la diversitat és una realitat que suposa combinació i no divisió.

L’equipament s’ha construït amb els més alts estàndards de qualitat i estalvi d’energia, en benefici de la població dels barris de Don Bosco i les noves expansions de Firmian i Casanova. L’edifici, de formes arquitectòniques simples i lineals dissenyat per l’arquitecte Matteo Scagnol, s’obre amb un atri totalment envidrat que funciona com a lloc de trobada i reunió social de la comunitat del barri, veritable eix i motor del nou espai. El seu color gris fosc a tota la part exterior contrasta amb una explosió de llum i color a l’interior que convida a apropar-se i gaudir de la nova àgora de la zona.

Posant l’accent a les dues realitats que convergeixen, l’estructura s’organitza en dues seccions lligades mitjançant una connexió central. A la planta baixa es troben els serveis comuns: cafeteria i auditori; en el dos nivells superiors s’han disposat les aules; i a la zona de la plaça es troben el gimnàs i la biblioteca, traslladada al nou equipament per centralitzar els serveis públics.

L’estudi Ennequadro, encapçalat per Tiziano Noselli, ha estat l’encarregat d’equipar la nova biblioteca de Firmian a la seva nova ubicació, fent servir confiant en les prestatgeries BBL i el sistema de taules Pey, de mobles 114.

Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall, de BCQ Arquitectura Barcelona

La nova biblioteca del barrio de Sant Gervasi-La Bonanova es situa a l’edifici situat al jardí del Centre Cívic Vil·la Florida, semisoterrat per mantenir el caràcter de la finca.

El projecte de Baena Casamor Arquitectes s’ha denominat Jardí de Llum, i està conformat mitjançant “patis de llum i silenci” i “patis de llibres i coneixement”.

Els primers, rodejats de vidre, il·luminan i ventilen l’interior al mateix temps que aïllen la biblioteca del carrer. Els segons, prismes sòlids plens de llibres, formen part de l’estructura portant de la biblioteca.

Entre els patis i els volums s’articulen els espais interiors de lectura i treball, petits i que aporten sensació de domesticitat a l’usuari.

L’interior està solucionat de manera sencilla amb poques textures; sostre, paviment, mobles i parets en general són blancs, mentre que les parets que oculten els murs de formigó de contenció i estructures de l’edifici es cobreixen amb llosetes d’argila cuita. Aquest material poròs, absorbent del so i càlid, fa recordar que es tracta d’un edifici semi-enterrat excavat en la terra.

mobles 114 participa amb el sistema de taules PEY amb il·luminació integrada i mobiliari accesori com són les papereres de reciclatge Riga.

Més sobre aquest projecte a la web de mobles 114.